Скандал с документалния филм Една вяра, един език“.  В него

...
Скандал с документалния филм Една вяра, един език“.  В него
Коментари Харесай

Руски филм: Кирил и Методий нямат нищо общо с България

Скандал с документалния филм „ Една религия, един език “.  В него се твърди, че Македония е родината на славянската писменост. Премиерата е в Скопие, а уредник е съветското посолство в Северна Македония. Братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България и изобщо страната ни не попада като литературен и православен център на Балканите по това време. 

Филмът е отличен като „ Най-добър ефирен филм в районно телевизионно студио “ на XXVI Международен кино и ефирен фестивал в Радонеж в Москва.
Защо Западът не помни Кирил и Методий
Кирил и Методий, двамата славянски апостоли, към момента са едва познати по западноевропейските географски ширини. И то без значение от факт...
Прочети повече
С великоруски национализъм във кино лентата се декларира, че най-важната част от задачата на Кирил и Методий е визитата им в Херсон, Крим. Там братята стъпили на земята на бъдеща Русия, а най-важна за света е християнизацията, осъществена от княз Владимир. Там те сътворили писмеността, ползвайки...древен съветски език. Светите братя били сложили основите на Третия Рим – Москва! Черноризец Храбър е славянски просветник, който няма нищо общо с България. Славянската книжовност потегля от Охрид.



Във кино лентата Москва е показана като актуалната Византийска империя, която ще събере славянството под крилото си, което не е нова концепция. В картата, на която е маркиран пътя на светите братя Кирил и Методий България изобщо не попада. Няма я. Не съществува. И в основаването на кирилицата не съществува, оповестява " Площад Славейков ".

 

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР